‘Goedemiddag, bedankt voor jullie komst. We gaan het vandaag hebben over…..’ Heel herkenbaar toch? De meest gebruikte openingszin voor een speech. Ook meteen de meest saaie opening van een presentatie. Meestal gevolgd door een duizelingwekkende hoeveelheid tekst op een PowerPointpresentatie. Dat kan anders. Maar hoe? Hieronder 5 tips voor een krachtige opening van je presentatie.
#1: Begin met een vraag
Waarom: Een vraag triggert het publiek om na te denken over het antwoord. Gevolg: Je pubiek gaat ‘aan’, je hebt contact. Voorbeeld: Wie heeft wel eens……? Let op: Stel retorische vragen, je wil het denken stimuleren, niet meteen een kakofonie veroorzaken.
#2: Begin met een korte anekdote.
Waarom: We zijn dol op verhalen, je hebt de aandacht. Gevolg: Het voorstellingsvermogen van je publiek wordt gestimuleerd waardoor ze ontvankelijker zijn voor jouw boodschap. Voorbeeld: Wat ik laatst meemaakte….. Let op: De anekdote moet relevant zijn voor het verhaal.
#3: Begin met rust
Waarom: Rust straalt autoriteit uit, jij hebt de touwtjes in handen. Gevolg: Het publiek vertrouwt jou en krijgt de tijd om open te gaan staan voor jouw boodschap. Voorbeeld: Haal een aantal keer rustig adem en kijk je publiek met zachte ogen aan. Let op: Te lang stil maakt het publiek zenuwachtig, je merkt dat aan kuchende mensen en oplichtende mobieltjes.
#4: Begin niet altijd met succesverhalen
Waarom: Je wil dat het publiek zich herkent in jou. Het leven is niet altijd een groot succeverhaal dus laat je kwetsbaarheid zien. Gevolg: Het publiek herkent zichzelf in jou, en accepteert jouw boodschap daarna makkelijker. Voorbeeld: Waarmee ik de mist in ging is…. Let op: Alle verhalen moeten waargebeurd zijn. Vertrouwen krijg je niet met zware overdrijving of zelfs leugens.
#5: Begin met een belofte
Waarom: Het publiek voelt gelijk de meerwaarde van hun komst. Gevolg: Ze zullen met interesse luisteren naar de uitwerking van jouw belofte. Voorbeeld: Wil je 30% minder werkdruk? Ik vertel je wat je daarvoor moet doen. Let op: De belofte mag prikkelen, maar moet realistisch blijven.
Wil jij leren hoe je interactie en verbinding maakt met je publiek? Wil je kernachtig, beeldend en ontspannen presenteren? Laat je inspireren tijdens de Training Presenteren als een BINK
Tijdens deze training ga je aan de slag met de BINK-methode voor krachtig presenteren. BINK staat voor: -> Beeldend spreken-> Interactief spreken-> Natuurlijk spreken-> Kernachtig spreken Klik op de link voor info en de eerstvolgende data.