"Caroliene!"

Momenteel is #Caroliene trending op Twitter.   Aanleiding is het debat van de Provinciale Statenverkiezing van gisterenavond. Premier Mark Rutten is midden in een debat met Lodewijk Asscher. Hij wil zijn argumenten kracht bij zetten met twee voorbeelden. Voorbeeld een weet hij duidelijk te verwoorden. Vervolgens voorbeeld twee…leeg! Hij roept: “Caroliene!” De minister-president is het even kwijt en roept naar zijn politieke assistent voor hulp. Na afloop van het debat zegt Mark Rutte: “Het was echt een ramp.” Maar wat dat het ook?   [vc_video link='https://www.youtube.com/watch?v=gSP8ROFZBsA']  

  Net als jij en ik is de minister-president net een mens. Ondanks dat Mark Rutte bekend staat om een heel sterke dossierkennis en een (bijna) fotografisch geheugen, vergeet hij ook wel eens wat. Als zoiets je overkomt tijdens zo’n belangrijk debat kan dat natuurlijk lijken als een ramp. Je bent je er enorm van bewust dat je voor miljoenen kijkers letterlijk te kijk staat. Verbergen lukt op dat moment niet. En dat heeft ook geen zin. De premier toont zijn kwetsbaarheid door help! te roepen. Hiermee verbergt hij zijn kwetsbaarheid niet. Hij omarmt het door hulp in te roepen en eerlijk toe te geven dat hij het gewoon even niet weet.  

  Hij weet als het ware een vloek om te zetten tot een zegen. Reacties op Twitter: creatief opgelost, menselijk, écht. Conclusie: probeer je in kwetsbare situaties er niet uit te bluffen. Durf in die kwetsbaarheid te blijven. Dan gebeuren er mooie dingen.  

  Wat heb jij hieraan? Ook bij jou kan het voorkomen dat je een keer een black-out hebt tijdens je presentatie. Of dat je een vraag krijgt waar je het antwoord niet op hebt. Wat doe je dan? Wees eerlijk. Laat je kwetsbare kant zien. Vraag om hulp. Vertel eerlijk dat je het antwoord op die vraag schuldig moet blijven. Natuurlijk, je gaat niet onvoorbereid een presentatie geven. Maar als je on the spot het even kwijt bent, geeft dat helemaal niks. Dat zal je ook helpen ontspannener te gaan spreken en presenteren.   

Wil jij leren hoe je interactie en verbinding maakt met je publiek? Wil je kernachtig, beeldend en ontspannen presenteren? Laat je inspireren tijdens de Training Presenteren als een BINK  

  Tijdens deze training ga je aan de slag met de BINK-methode voor krachtig presenteren.   BINK staat voor:   -> Beeldend spreken-> Interactief spreken-> Natuurlijk spreken-> Kernachtig spreken   Klik op de link voor info en de eerstvolgende data. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen