Doven aanwezig? Tolk Gebarentaal erbij!

Doven aanwezig? Tolk Gebarentaal erbij!


 

Inclusieve samenleving

  Een inclusieve samenleving houdt rekening met mensen met een beperking of chronische ziekte. Iedereen moet de mogelijkheid hebben vrij te recreëren en te werken. In de week van de toegankelijkheid besteden mensen en organisaties hier extra aandacht aan. Ik heb zelf veel dove en slechthorende vrienden. Omdat mijn vrouw zelf tolk gebarentaal is, heb ik ook gebarentaal geleerd. Ook werk ik zelf vaak samen met tolken als ik openbaar spreek. Het kan een enorme verrijking zijn als er een tolk gebarentaal aanwezig is tijdens jouw presentatie. Maar het is ook even wennen. Daarom heb ik een aantal do's en don'ts op een rijtje gezet als je samenwerkt met een tolk gebarentaal.


 

Dove mensen aanwezig? Tolk erbij!

  Spreek jij regelmatig voor groepen mensen? Dan is de kans groot dat je een keer dove personen in je publiek hebt zitten. En dan komt het moment dat je ineens jouw speech staat te houden met een gebarentolk naast je. Iemand die enthousiast staat te gebaren en waar zeker in het begin een hoop hoofden naar gericht zijn. Hoe werkt dat nou, spreken met een tolk naast je? De do’s en don’ts  


De do's

 

  • Voorzie de gebarentolk van je tekst of in ieder geval de rode draad van je betoog. Hoe beter de tolk zich kan voorbereiden, hoe beter jouw boodschap over gaat komen. Vertel welke voorbeelden je gaat gebruiken, wat voor jargon en veelgebruikte namen er voorkomen. Ook als je filmpjes en ander beeldmateriaal gebruikt, laat de tolk dat van tevoren weten. De tolk kan dan moeiteloos mee in jouw verhaal, en de tijd die jij hebt geïnvesteerd in jouw speech zal resultaat hebben.

 

  • BELANGRIJK! De dove in jouw publiek is de expert als tolkgebruiker. Stel eventuele vragen die je hebt gerust aan hem. Benieuwd welke plaatsbepaling werkt en welke niet? Vraag je je af of er nog aanpassingen nodig zijn? Vraag het van tevoren aan de dove persoon. Spreek niet óver de dove, maar mèt de dove. De tolk zal dan voor je tolken en je zal merken dat het een verrijking is deze doelgroep te leren kennen.

 

  • Een inclusieve samenleving is de toekomst. Een samenleving waar verschillende doelgroepen zonder belemmering toegang hebben tot informatie. Jij wil graag dat jouw boodschap toegankelijk is voor doven? Staat jouw bedrijf voor participatie en inclusie? Werk dan samen met een gebarentolk. Wacht niet af totdat een dove vraagt om een tolk, maar biedt de mogelijkheid zelf aan.

 

De don'ts

 

  • Betrek de gebarentolk niet in je verhaal. De tolk is daar om jouw boodschap door te geven aan jouw publiek, maar speelt geen rol in jouw verhaal zelf. Stel dus geen vragen aan de tolk tijdens je speech. Zoek ook geen interactie met de tolk, zoals grapjes maken.

 

  • Vermijd de neiging om extra langzaam te gaan praten. Hoewel het belangrijk is om rustig te praten en duidelijk te articuleren als je met een dove communiceert zonder dat er een tolk bij is, deze aanpassing is niet nodig als je een gebarentolk naast je hebt staan. De tolk kan normaal spreektempo volgen en de vertaling zal soepel gaan als je je natuurlijke tempo aanhoudt.

 

  • Schrik niet als de gebarentolk even om herhaling over verduidelijking vraagt. Dat kan gebeuren. De tolk geeft dan aan tot waar hij het heeft vertaald waarna jullie samen weer verder kunnen.

  Samenvattend: Geniet ervan. Werk samen met de gebarentolk, maak gebruik van de expertise van de dove. Je zult merken dat je er een hele doelgroep bij krijgt.  

Gebarentaal helpt je beeldend te spreken

  Ik vind het een prachtige visuele taal die heel veel elementen bevat die je goed kan gebruiken in het Nederlands. Denk maar aan het gebruik van juiste mimiek om je boodschap te ondersteunen. Of het denken in beelden. Beelden die de beleving van je publiek prikkelen, hun tot denken aanzet. Onderdelen die in jouw presentatie zeker niet mogen missen. Ik geef die kennis graag door aan anderen die ook graag beeldender en boeiender willen presenteren.   

Wil jij leren hoe je interactie en verbinding maakt met je publiek? Wil je kernachtig, beeldend en ontspannen presenteren? Laat je inspireren tijdens de Training Presenteren als een BINK  

  Tijdens deze training ga je aan de slag met de BINK-methode voor krachtig presenteren.   BINK staat voor:   -> Beeldend spreken-> Interactief spreken-> Natuurlijk spreken-> Kernachtig spreken   Klik op de link voor info en de eerstvolgende data. 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen