Iedereen heeft een coach nodig. Waarom? Dit blog geeft het antwoord. Wat hebben tennisser Roger Federer, violinist Itzhak Perlman en chirurg Atul Gawande met elkaar gemeen? Ze hebben allemaal een coach.
Een coach voor Perlman en Gawande
In de sportwereld bijvoorbeeld is het zo dat het heel normaal is dat je een coach hebt. Iemand die met je meekijkt en je helpt (vaak) kleine aanpassingen te doen om je spel te verbeteren. Itzahk Perlman, de vermaarde violinist, had zijn vrouw Toby als coach. Zijn vrouw had haar job als concertviolinist opgegeven om zijn coach te zijn. Ze zat in het publiek, observeerde hem en gaf feedback. “Itzak, in het middelste deel klonk je een beetje mechanisch. Wat kan je de volgende keer anders doen?” [vc_video link='https://www.ted.com/talks/atul_gawande_want_to_get_great_at_something_get_a_coach'] Ook de chirurg Atul Gawande besloot zich te laten coachen. Hij merkte dat de eerste jaren zijn leercurve een regelmatige, opwaartse verbetering vertoonde. Maar na een aantal jaar zag hij weinig vooruitgang meer. Dus besloot hij een coach mee te nemen in de operatiezaal, een voormalig professor. De operatie ging prachtig. Atul dacht dat zijn coach weinig te zeggen zou hebben. Hij had echter een volledige pagina gevuld met opmerkingen. “Heb je gemerkt dat het licht niet meer op de wonde gericht stond tijdens de operatie? Je hebt gedurende een half uur geopereerd met behulp van licht van reflecterend oppervlakken. Wat me nog opviel is dat je elleboog af en toe omhoog gaat. Dat betekent dat je niet alles onder controle hebt. Dus als je je elleboog omhoog voelt gaan, moet je een ander instrument nemen of je voeten bewegen.”
Een nieuw niveau van bewustzijn
Atu zegt in zijn Ted talk dat dit voor hem een heel nieuw niveau van bewustzijn was. Dat is wat goede coaches doen. Ze vormen voor jou een tweede paar ogen en oren en bieden accurater zicht op jouw realiteit. Ze herkennen de grondslagen. Ze ontleden je handelingen en helpen je dan die weer op te bouwen. Deze voorbeelden laten zien dat coaching je helpt die extra groei door te maken van goed naar beter. Een coach helpt je de beste versie van jezelf te vinden.
Presentatiecoaching
Ook zo met presenteren. Misschien heb je al jarenlange ervaring in presenteren. Of je hebt een natuurlijke gave boeiend te spreken. Het kan ook zijn dat je weet dat je nog grote stappen kan maken. Een presentatiecoach helpt je jouw uniek spreekstijl te vinden of te finetunen. Soms kan dat confronterend zijn, je wordt gewezen op patronen die jouw presentatie in de weg staan. Maar meestal werkt het heel bevrijdend, je gaat van-zelf-sprekender presenteren. Wil je die volgende stap maken? Neem contact op met een presentatiecoach. Je kan natuurlijk bij mij terecht, maar Nederland kent veel bekwame presentatiecoaches. Dus, iedereen heeft een coach nodig, jij ook! *Dit blog is geïnspireerd op de TED talk van Atul Gawande in 2017.
Wil jij leren hoe je interactie en verbinding maakt met je publiek? Wil je kernachtig, beeldend en ontspannen presenteren? Laat je inspireren tijdens de Training Presenteren als een BINK
Tijdens deze training ga je aan de slag met de BINK-methode voor krachtig presenteren. BINK staat voor: -> Beeldend spreken-> Interactief spreken-> Natuurlijk spreken-> Kernachtig spreken Klik op de link voor info en de eerstvolgende data.