Ken je publiek. Mick Jagger en hamsters!

Ken je publiek. Mick Jagger en hamsters!

Leadzanger Mick Jagger van de Rolling Stones is een ware performer. Hij kent zijn publiek! Toch zou je kunnen denken dat hij zich inmiddels niet echt meer hoeft voor te bereiden als hij gaat optreden. Het publiek is snel tevreden met zo’n wereldster. Niets is minder waar. Mick Jagger is hét voorbeeld als het aankomt op voorbereiding. Nogmaals, hij kent zijn publiek.  

Olé, Olé, Olé

  In de Netflix-documentaire The Rolling Stones: Olé, Olé, Olé reizen de oude rockers door Zuid-Amerika. De landen Argentinië, Brazilië, Peru worden op z’n kop gezet. Uiteindelijk eindigen ze in Cuba. De eerste rockband in de wereld die mag optreden in Havana, Cuba. Eén moment in de documentaire sprak mij enorm aan. De Stones zijn in Lima, Peru. Mick zegt het volgende over zijn voorbereiding: “Als ik in Zuid-Amerika ben willen ze toch graag dat ik iets zeg. Ik spreek niet echt Spaans, maar ik red me wel. Ik verdiep me altijd in elke stad. Meestal op het gebied van eten ofzo. In Peru eten ze bijvoorbeeld hamsters. Dat kan ik allemaal gebruiken”. Vervolgens zie je Mick Jagger tijdens het optreden voor tienduizenden mensen. In het Spaans zegt hij: “Het eten is hier geweldig. Het lekkerste van heel Zuid-Amerika. M’n dochter had haar cavia meegenomen. En nu kunnen we hem niet vinden!” Mick kijkt wat vertwijfeld. Je ziet ‘m denken: Dat was niet m’n beste Spaans. Maar het publiek reageert enthousiast! De moeite die hij doet wordt gewaardeerd.    

De gemene deler

  Leerzaam toch? Veel wereldberoemde artiesten weten vaak niet eens waar ze optreden. Of ze nu optreden in Nederland, Engeland of Brazillië, voor die artiesten is het publiek een eenheidsworst. Nu kan Mick Jagger natuurlijk niet persoonlijk iedereen in het publiek kennen. Zo kan jij ook niet altijd alle aanwezigen tijdens een presentatie kennen. Als dat zo is ga je op zoek naar de gemene deler. Dat waar jouw publiek zich collectief wel in herkent. In het geval van de bewoners van Peru dat hamster/cavia op het menu staat.  

Ken je publiek

  Dus als je de volgende keer gaat presenteren voor een groep vraag je af: - Waar heeft mijn publiek behoefte aan? - Wat is de gemene deler van mijn publiek? - Hoe kan ik hierin zijn al Mick Jagger? Zo omgaan met jouw publiek, je zo voorbereiden, je echt inleven in je publiek, leidt tot een persoonlijkere presentatie. Het gevolg is dat de toehoorders meer geneigd zijn naar je te luisteren en ook sneller accepteren wat je wil vertellen. Dus, wees als Mick, ken je publiek. 

Wil jij leren hoe je interactie en verbinding maakt met je publiek? Wil je kernachtig, beeldend en ontspannen presenteren? Laat je inspireren tijdens de Training Presenteren als een BINK  

  Tijdens deze training ga je aan de slag met de BINK-methode voor krachtig presenteren.   BINK staat voor:   -> Beeldend spreken-> Interactief spreken-> Natuurlijk spreken-> Kernachtig spreken   Klik op de link voor info en de eerstvolgende data. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen