De kracht van mimiek

De kracht van mimiek

  Toen ik nog een klein hummeltje was had ik een concentratievermogen van nul. Trouwens, daar is weinig in veranderd. Ik herinner me nog goed dat ik op de lagere school in de klas zat en na een paar minuten al weer afgeleid werd door van alles. Vooral de kinderen achter mij waren interessant, dus zat ik vaker achterstevoren op mijn stoel dan dat ik naar de juf zat te luisteren. Wat was er nodig om mij weer recht op mijn stoel te krijgen? Eén hele strenge blik van de juf! Dat werkte dan weer voor ongeveer 5 minuten.  

“mimiek is onmisbaar voor een goede presentatie”

 

Ons gezicht spreekt boekdelen. Daarom is mimiek onmisbaar voor een goede presentatie. Zoals je weet ben ik ervan overtuigd dat veel aspecten van gebarentaal enorm handig zijn tijdens presentaties. Zo ook mimiek. Drie voorbeelden.  

1. BIJ HET STELLEN VAN VRAGEN

In gebarentaal gaan je wenkbrauwen omhoog als je een vraag stelt. Hiermee laat je met je gezicht zien dat je een vraag stelt. Wij gebruiken intonatie bij het stellen van vragen. Toch is het interessant tijdens je presentaties ook gebruik te maken van je gezicht. Probeer het eens. Eerst zonder mimiek en daarna met mimiek. Stel hardop de vraag: “herken je dit?” Merk je dat als je je wenkbrauwen omhoog, je meer kracht bij je vraag voegt? Mimiek geeft dus meer diepgang aan de vragen die je stelt.  

2. ALS JE EEN PUNT WILT BENADRUKKEN

Tijdens een presentatie heb je meestal 2 of 3 hoofdpunten. Je wilt dat je publiek die onthouden. Wat je dan vaak doet is even kort pauzeren voordat je dit hoofdpunt aanhaalt of zelfs benoemt dat dit van belang is. Hoe helpt mimiek? In gebarentaal knijp je je ogen samen als je iets wilt benadrukken. Je zegt met je gezicht: wat ik nu zeg is belangrijk, opletten dus! Als je gezichtsuitdrukking geeft ook hier weer diepgang aan wat je vertelt.  

3. EEN GLIMLACH VAN EEN KIND…

Doet je beseffen dat je leeft, toch? De mooiste vorm van mimiek vind ik de glimlach. Vergeet nooit tijdens je presentatie regelmatig vriendelijk te glimlachen naar je publiek. Als je oprecht glimlacht maak je endorfine aan en dat geeft je een gevoel van geluk. Het helpt je dus ontspannen te presenteren. Je publiek waardeert het ook. Vergeet niet dat de beelden die je publiek ziet van invloed zal zijn op hoe ze je presentatie zullen waarderen. Ben je overtuigd van de meerwaarde mimiek tijdens je presentaties? Ik wel. Probeer het de komende tijd eens uit. Het zal je presentaties meerwaarde geven.   

Wil jij leren hoe je interactie en verbinding maakt met je publiek? Wil je kernachtig, beeldend en ontspannen presenteren? Laat je inspireren tijdens de Training Presenteren als een BINK  

  Tijdens deze training ga je aan de slag met de BINK-methode voor krachtig presenteren.   BINK staat voor:   -> Beeldend spreken-> Interactief spreken-> Natuurlijk spreken-> Kernachtig spreken   Klik op de link voor info en de eerstvolgende data. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen