Microfoon gebruiken? De voor- en nadelen.

Microfoon gebruiken? De voor- en nadelen.

  Een headsetmicrofoon. Een kathedermicrofoon. Of toch liever een microfoon in de hand. Als je spreekt voor een groot publiek zijn dit de manieren om spraak te versterken. Waar kies je voor? In dit blog zet ik de voor- en nadelen van de verschillende microfoons op een rij.  

  Ben je gebonden aan papier als je speecht? Is het een formele setting? Misschien ben je een wethouder of voorzitter van de Raad van Bestuur? Grote kans dat je spreekt van achter een katheder. Anders is het als je vrij kunt rondlopen. Gebruik dan een dasspeld- of headsetmicrofoon. Het voordeel is dat je je handen vrij hebt. Je kunt naar hartenlust gebaren. Ook als je een prijs mag uitreiken of een diploma mag overhandigen is het handig als je handen vrij zijn. Een handmicrofoon is dan onhandig. Als dagvoorzitter is een handmicrofoon juist weer handig. Bijvoorbeeld als je korte interviews houdt of iedere keer maar kort aan het woord bent. Of misschien wil je reacties in het publiek peilen. Daar is tegenwoordig ook een handige microfoon voor: Catchbox. Deze microfoon is zo gemaakt dat je de microfoon door het publiek kunt gooien. Dan is een handmicrofoon weer niet nodig.

 

  • Een kathedermicrofoonstaat vast op het katheder en heeft een groot bereik.

 

  • Een dasspeldmicrofoon bevestig je op je kleding. Van daaruit gaat er een draadje naar een zenderkastje, dat wordt bevestig je aan je riem.

 

  • Een headset zit op je hoofd. Van daaruit gaat er een draadje naar een zenderkastje dat aan je riem bevestigd zit.

 

  • Een handmicrofoonis een draadloze handmicrofoon die alleen het geluid op korte afstand van de microfoon opvangt. Afhankelijk van de afstand tot je mond wordt het geluid goed opgevangen.

 

 

De kathedermicrofoon

De microfoon zorgt ervoor dat je goed verstaanbaar bent. Geen gepruts aan je kleding, geen zenders, geen bijgeluiden. Het nadeel: je bent gebonden aan een vaste plek. Probeer van tevoren uit of je goed staat achter het katheder. Ook wil je ervoor zorgen dat de microfoon op goede hoogte is afgesteld. Vooral als er voor jou iemand heeft gesproken die veel langer of kleiner is dan jij. Het leidt enorm af als de technicus tijdens je speech of presentatie de microfoon nog op hoogte stelt. Zorg er ook voor dat de afstand van de katheder tot de microfoon niet te ver is. Als de afstand van jouw mond tot de microfoon te groot is gaat het geluid zingen. Dat is een vreselijk geluid voor je toehoorders!  

De dasspeldmicrofoon of headset 

De dasspeldmicrofoon heeft als grootste voordeel dat je geen rekening hoeft te houden met een vaste plek om te staan. Je kunt vrij rondlopen. De dasspeldmicrofoon zit bevestigd aan de revers van je jasje. De microfoon is met een draadje verbonden aan een zender. Dit is een klein kastje zo groot als een pakje sigaretten. Dit kastje klik je aan je broekriem. Houd dus wel rekening met je keuze van kleding. Zorg dat je iets draagt waar het kastje aan geklikt kan worden. Het nadeel van de dasspeldmicrofoon is dat de microfoon aan de linker of rechter revers zit. Als je dan je hoofd afwendt van de microfoon valt het geluid voor een deel weg. En dat gaat ten koste van je presentatie.   Bij een headset is het geluid betrouwbaarder. Ook nu heb je volledige vrijheid rond te lopen en je hebt je handen vrij. Aan de andere kant: zo’n headset in je gezicht zit niet altijd. Het kan ook zijn dat het microfoontje langzaam wegzakt. Het gevolg is dat je dan meer bezig bent met de microfoon dan met je speech.  

De handmicrofoon

Met de handmicrofoon kan je zelf het volume regelen. Je houdt de microfoon dichtbij of verder van je mond af te houden. Veel dagvoorzitter geven de voorkeur aan de handmicrofoon. Zo kunnen ze ook iemand aan het woord laten die geen microfoon heet. Eerder zei ik al: je kunt hiervoor ook gebruik maken van een Catchbox. Deze microfoon gooi je naar het publiek. Het nadeel van de handmicrofoon is dat je moet oppassen met gebaren. Grote kans dat je de microfoon te ver van je mond houdt als je te veel gebaart. Weet je van jezelf dat dit een probleem geeft? Dan is het beter dat je kiest voor een dasspeld of headset microfoon.  

De keuze is dus reuze. Voor ieder wat wils. Waar gaat jou voorkeur naar uit? Geef dat ruim van tevoren aan als je moet spreken op locatie. Dan kunnen ze rekening houden met jouw wensen. Zo zorg je ervoor dat jouw goed voorbereide presentatie ook duidelijk wordt verstaan door het publiek!   

Wil jij leren hoe je interactie en verbinding maakt met je publiek? Wil je kernachtig, beeldend en ontspannen presenteren? Laat je inspireren tijdens de Training Presenteren als een BINK  

  Tijdens deze training ga je aan de slag met de BINK-methode voor krachtig presenteren.   BINK staat voor:   -> Beeldend spreken-> Interactief spreken-> Natuurlijk spreken-> Kernachtig spreken   Klik op de link voor info en de eerstvolgende data. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen