Presenteren: Speel jij verstoppertje?

Presenteren: Speel jij verstoppertje?

  Dit blog gaat over het belang van zichtbaarheid en kwetsbaarheid. Heb je wel eens verstoppertje gespeeld met een kleuter? Het kindje verstopt zich terwijl jij met je ogen dicht telt: “1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, wie niet weg is wordt gezien!” Je gaat op zoek naar de kleuter. Je zoekt en je zoekt en dan zie je het kind in de hoek staan met de ogen dicht. “Want dan zien ze mij ook niet”, denkt het kind.Een schattig tafereel.Speel jij verstoppertje als je presenteert? Laat me uitleggen wat ik hiermee bedoel.  

Zichtbaar

Als je spreekt voor een groep ben je zichtbaar. Letterlijk. Je publiek ziet iedere beweging die je maakt en hoort ieder woord die je spreekt. Ze hebben je volledig in het vizier. Wat vind je van deze gedachte? Volledig zichtbaar zijn? Voor velen is dit dé reden dat ze presenteren eng vinden.  

Kwetsbaar

Hoe komt dat nou dat je je ongemakkelijk voelt voor zo’n publiek? Nou het zit zo: Zichtbaarheid maakt je kwetsbaar. Ga maar na. Je staat daar met alle ogen op je gericht. Je ziet iemand grijnzen. Meteen denk je: “gaat dat over mij?”. Iemand kijkt een beetje omlaag en je denkt: “is mijn gulp open?”. En om dan nog maar niet te spreken over de gesprekken die je met jezelf voert in je hoofd: “Kan ik het wel, wat als ik mijn tekst vergeet, wat als ze het saai vinden?” Het liefst maak je jezelf onzichtbaar, verstoppertje spelen.  

Oplossingen

 Je gaat van tevoren voor jezelf al oplossingen bedenken om jezelf onzichtbaar te maken. Ik noem er een paar:

  • Een braindump van informatie via PowerPoint (want dan kijken ze niet naar mij en lijkt het of ik heel veel weet).
  • Verdwijnen achter het spreekgestoelte (zien ze tenminste alleen mijn hoofd).
  • Heel snel spreken (want dan ben ik lekker snel klaar).
  • Heel zachtjes spreken (ik ben er niet).
  • Voor je begint zeggen: “Normaal doet mijn collega dit…. (jezelf indekken)

  Kan je zelf ook nog voorbeelden bedenken? Je leidt de aandacht van jezelf af op deze manier. Oplossingen die niet werken. Tenminste, niet als je wil dat jouw publiek iets met jouw presentatie gaat doen.  

Kwetsbaarheid is mooi!

 Als ik aan je vraag wat jij een goede spreker vindt wat zou je dan antwoorden? Waarschijnlijk komen woorden bij je naar boven als: enthousiast, humor, contact met publiek en authentiek. En het tegenovergestelde? Wat maakt een spreker slecht? Saai, te veel informatie, niet te volgen en eenheidsworst. In zijn boek “Verbaal Meesterschap” schrijft Remco Claassen dat mensen een reflectie schrijven van hun eigen beleving en mening (vooroordeel) over de spreker. Mensen reproduceren dus gevoelens en oordelen. Voor enthousiasme, humor, contact met publiek en authentiek spreken ben jij de sleutelfactor. Dat lukt niet als je jezelf verbergt. Conclusie: omarm die kwetsbaarheid. Als je dat doet merk je dat je niet meer zozeer met jezelf bezig bent. Je bent gericht op je toehoorders. Want je publiek hoort graag jouw enthousiaste betoog. Het kan ze echt niets schelen als je je een keer verspreekt of als je een keer niet een perfecte volzin produceert. En ben je niet grappig, dan niet. Het hoeft niet. En mocht je gulp openstaan, dan ben je alsnog grappig. Deel de gevoelens die jij hebt over het onderwerp. Je zult merken dat als je jezelf niet verbergt, maar je volledig beschikbaar stelt voor je publiek, er mooie dingen gebeuren. Sommige coachees hebben het zelfs beschreven als een bevrijding. Dus, speel geen verstoppertje. Omarm je kwetsbaarheid door te schijnen in zichtbaarheid!   

Wil jij leren hoe je interactie en verbinding maakt met je publiek? Wil je kernachtig, beeldend en ontspannen presenteren? Laat je inspireren tijdens de Training Presenteren als een BINK  

  Tijdens deze training ga je aan de slag met de BINK-methode voor krachtig presenteren.   BINK staat voor:   -> Beeldend spreken-> Interactief spreken-> Natuurlijk spreken-> Kernachtig spreken   Klik op de link voor info en de eerstvolgende data. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen