Presenteren met Zoom. Behoud je spreekkracht. 5 tips.

Presenteren met Zoom. Behoud je spreekkracht. 5 tips.

  Dit blog geeft je 5 tips om succesvol te presenteren met Zoom.Vorige week gaf ik een lezing met Zoom. Een groep van zo’n 80 mensen zat klaar voor mijn lezing. Het was een formele setting. Dus netjes met jasje dasje. Ik werk als presentatiecoach. Maar ook voor mij was het even schakelen. Hoe ga ik dit aanpakken? Met welke randzaken moet ik rekening houden? Presenteren met Zoom vraagt immers flexibiliteit.Oftewel: hoe behoud ik mijn spreekkracht?Nou, het is gelukt.Ik geef je 5 tips.  

Oogcontact? Hoe kan dat nou? Het publiek is toch niet live aanwezig? Klopt! Met oogcontact bedoel ik: kijk in de camera. Heb jij ook de neiging om naar het scherm te kijken als je aan het presenteren bent met Zoom? Als je dan terugkijkt zie je dat je eigenlijk langs de persoon heen spreekt. En dat gaat echt ten koste van je spreekkracht. Kijk ‘ns naar de twee foto’s. Op de ene foto kijk ik naar het scherm. In de tweede foto kijk ik in de camera. Zie het verschil? Tuurlijk, als je even je ogen afwendt, prima. Maar wees er dan wel van bewust dat je aardig snel de aandacht zult verliezen als je dit constant doet.      Als je echt naar dat kleine rondje (cameralensje) kijkt, maak je als het ware oogcontact. Als je live presenteert kijk je iedere keer een ander persoon aan. In dit geval kijk je meteen je hele publiek aan als in de camera kijkt. Weet je, eigenlijk een win-situatie. Je hebt in een keer contact met je hele publiek! Dus nogmaals: kijk in de camera.  

Je gaat presenteren met Zoom, doe je dat zittend of staand? Normaalgesproken zou je toch ook staand presenteren? Waarom zou je dat nu dan veranderen? Ik zeg: staand. Twee redenen om dit betoog te ondersteunen. Ten eerste spreek je krachtiger als je staat. Het bloed stroomt makkelijker door je lichaam, je longen vullen zich makkelijker met lucht en je hebt meer beweegruimte voor je gebaren. Je beperkt jezelf hierin dus niet. Een tweede voordeel is dat je minder kans loopt op een raar cameraperspectief. Hoe zie jij eruit op camera als je zittend aan het vergaderen bent? Mijn (niet zo fraaie) onderkin is inmiddels een beroemdheid, misschien die van jou ook. We vinden het moeilijk een goede camerapositie te vinden. Staand presenteren zorgt ervoor dat je rechtdoor in de camera kijkt. Je mobiel of tablet plaats je op een statief en de camera ter hoogte van je kin. Dat is aangenaam kijken voor je publiek. Je creëert een goede randvoorwaarde voor onverdeelde aandacht.  

De collega is vol enthousiasme aan het presenteren met Zoom. Achter haar zie ik een kunstwerk hangen. Een appel, een peer en een perzik met daarboven 3 oude dames getekend. Het fruit is het achterwerk van de dames. Ik glimlach. Maar ben ook vergeten wat m’n collega aan het vertellen is. Herken je dat? Je wil graag opletten wat jouw gesprekspartner vertelt. Toch lukt het je niet. Je wordt afgeleid door wat je allemaal op de achtergrond ziet. Een mooie vakantiefoto, een elektrische gitaar of in mijn geval een fruitkunstwerk. Als jij spreekt, wil je toch dat je toehoorders luisteren? Zorg dan voor zo weinig mogelijk afleiding op de achtergrond.  

Gepruts tijdens je presentatie. Het grafiekje laadt niet, het filmpje start niet op of je komt niet in beeld. Als het enigszins kan, besteed het technische deel uit aan iemand anders. Vraag van tevoren aan je collega of die als co-host wil fungeren. Spreek samen door op welk moment je iets wil delen tijdens je presentatie. Als de co-host zijn werk doet, kan jij je volledig focussen op het spreken voor jouw publiek. Dit vraagt natuurlijk voorbereiding. Maar weet je, presenteren is een vak. Als jij openbaar spreken serieus neemt, bereid je je altijd voor. Iedere keer weer.  

Als je een krachtig betoog geeft, speelt mimiek (gezichtsuitdrukking) een grote rol. Jouw publiek kan van je gezicht aflezen of je echt gelooft in de boodschap die je met ze deelt. Het kan zelfs de doorslag geven of de toehoorder wel of niet actie onderneemt na jouw presentatie. Daarom is belichting echt belangrijk. Maar tegelijkertijd best moeilijk. Als bijvoorbeeld het licht van een kant komt. Een kant van je gezicht is te fel (overbelicht) en de andere kant te donker. Je mimiek valt weg. Gemiste kans. Hoe los je dit op? Zorg dat het licht van buiten niet rechtstreeks op je schijnt. Verduister het raam met bijvoorbeeld een glasgordijn of lamellen. Zorg dat het licht schijnt van voren. Dus het licht komt van achter de camera. Op deze manier is je volledige gezicht verlicht. Je presenteert met nog meer overtuiging door je enthousiaste mimiek.   Ikzelf kijk enorm uit naar het moment dat we weer makkelijker kunnen samenkomen. Spreken voor een live publiek is nu eenmaal fijner. Maar tot die tijd, pas deze tips toe. Dan zal je ook online krachtig en overtuigend spreken.

Wil jij leren hoe je interactie en verbinding maakt met je publiek? Wil je kernachtig, beeldend en ontspannen presenteren? Laat je inspireren tijdens de Training Presenteren als een BINK  

  Tijdens deze training ga je aan de slag met de BINK-methode voor krachtig presenteren.   BINK staat voor:   -> Beeldend spreken-> Interactief spreken-> Natuurlijk spreken-> Kernachtig spreken   Klik op de link voor info en de eerstvolgende data. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen